4 Nisan 1997 - Alparslan Türkeş, 80 yaşında bugün vefat etti.

Resmî biyografisindeki adıyla Ali Arslan, diğer kaynaklarda Hüseyin Feyzullah ve herkesin bildiği adıyla Alparslan Türkeş; asker, siyasetçi, Başbakan eski Yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

Aslen Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden Kıbrıs'a göç eden bir ailenin çocuğu olan Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917'de Lefkoşa'da doğdu ve 16 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi.

1936 yılında Kuleli Askeri Lisesi ve 1938 yılında Harp Okulu'nu bitirdi. 1939 yılında ise piyade asteğmeni olarak girdiği atış okulundan teğmen rütbesiyle mezun oldu. Evlendiği yıl olan 1940'ta Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı'na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.

1944 yılında üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız ve Nejdet Sançar'la birlikte "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılanıp 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kalan Türkeş 1947 yılında beraat etti. Orduya geri döndü ve ABD'ye gönderilerek önce Amerikan Harp Akademisi'ni bitirdi, Washington'da NATO Daimi Komitesi'nde Türk genelkurmayı temsil heyetinde görev yaptı. Aynı zamanlarda uluslararası ekonomi eğitimi gördü ve Almanya'da Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi. Buradaki eğitiminden sonra albaylığa yükseldi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO şube müdürü olarak atandı.

27 Mayıs 1960'tan kısa bir süre önce Milli Birlik Komitesi'ne (MBK) alınarak darbeyi planlayıp yönetecek 37 kişilik ekipte yer aldı. Adının sıkça duyulması 27 Mayıs 1960 darbe bildirisini radyodan okumasıyla başlamıştı.

Sonrasında başbakanlık müsteşarlığı yapan Türkeş MBK içindeki görüş ayrılığı sonucunda komitenin feshedilmesiyle Yeni Delhi büyükelçilik müşaviri olarak Hindistan'a gönderildi. 25 ay kadar sonra, 23 Şubat 1963'te Gümülcine'den yurda döndüğünde burada kalabalık bir "milliyetçi topluluk" tarafından karşılandı.

Adalet Partisi'ne katılma teklifini reddeden Alparslan Türkeş 2 Mayıs 1963'te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurdu. Darbe hazırlığı yapan Talat Aydemir - Fethi Gürcan ikilisiyle temas kurdu ancak Talat Aydemir ile anlaşamaması sebebiyle darbeyi hükümete haber verdi. Böylece yargılama sürecinden de beraat etti.

Sürgünde olduğu dönemde sık sık toplantılar yaptığı 14'lülerle (MBK'dan ihraç edilen subaylar) bir araya gelerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Parti'sine (CKMP) girerek siyasete fiilen başlamış oldu.

1965 yılında parti başkanı oldu ve sevenleri tarafından Başbuğ ilan edildi, aynı yıl Ankara'dan millet vekili seçildi. 1969 yılında Adana'da yapılan olağanüstü kongrede ise parti adı Milliyetçi Hareket Partisi olarak değişti, amblemi de üç hilal olarak değiştirildi. 1966 yılında cumhurbaşkanlığı yarışını Cevdet Sunay'a karşı 11 oyla kaybeden Türkeş; 1969-1973 yılları arasında Adana milletvekili olarak parlamentoya seçildi.

Sağ ve sol çatışmasının arttığı 1975 ve sonrası dönemde Milliyetçi Cephe adı verilen koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevini yaptı. Cumhuriyet savcısı elindeki MHP'nin şiddet yanlısı olduğunu kanıtlayan gerekçelerle kapsamlı bir soruşturma yapmak istiyodu ama koalisyonun dağılması hükümet tarafından göze alınmadığı için bu izin çıkmadı. 12 Eylül darbesi sırasında diğer üç parti başkanları teslim oldu ve Alparslan Türkeş'in teslim olmamasıyla suçlu durumda olacağı bildirisi yayınlandı. Darbeden sonra 4,5 yıl tutuklu kaldı ve idam cezasıyla yargılanan Türkeş bu davadan da beraat etti.

Siyasi yasağı 1987 yılında kalktı ve Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girerek yeniden genel başkan seçildi. 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş, Yozgat milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi. 1992 yılında ise siyasi partiler kanununda yapılan değişiklikle parti isimlerinin eski adlarına dönmesi ile MÇP tekrar MHP olarak değiştirildi(1993).

1995 genel seçimlerinde parlamento dışı kalmasına karşın uzlaşmacı bir lider olarak ülke siyaseti üzerinde en etkili siyasetçi oldu. 9 Işık başta olmak üzere siyasi ve tarihi görüşlerini içeren kitaplar yazan Alparslan Türkeş 1997 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etti.

Yazar: Büşra Gözde Karabay

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.