12 Ekim 1987 - Fahri Korutürk Hayatını Kaybetti

Tam adıyla Fahri Sabit Korutürk Türk siyasetçi, 6. Cumhurbaşkanı ve 3. Deniz Kuvvetleri Komutanı’dır. 13 Ağustos 1903’te İstanbul'da doğmuştur. Babası eski askerlerden Erzincanlı Osman Sabit Bey annesi Nesrin Hanım'dır. Annesini küçük yaşta kaybedince üvey annesi Nuriye Hanım tarafından büyütülmüştür. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı 1957-1960, Cumhurbaşkanlığı görevini ise 1973-1980 yılları arasında icra etmiştir.

1916’da Heybeliada’daki Bahriye Mektebi’ne girdi. 1923 yılında Deniz Harp Okulu’ndan güverte mühendis teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1 Mart 1923 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Hamidiye ve Yavuz gemilerinde tahsil ve staj gördü. Çeşitli gemilerde görev yaptıktan sonra, 1931 yılında girdiği Deniz Harp Akademisi'ni kurmay yüzbaşı olarak 1933 yılında bitirerek Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda görevlendirildi. 1935 yılında ilk yurtdışı görevini alarak Roma Deniz Ataşesi vekili olarak atandı. Ardından 1936 yılında Berlin Deniz Ataşeliği’ne getirildi. 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Antlaşması için düzenlenen Boğazlar Konferansı’nda askerî uzman olarak bulundu.

1950’de tuğamiral, 1953’te tümamiral, 1956’da koramiral rütbesine yükseldi. 1957 yılında koramiral rütbesindeyken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi ve bu görevdeyken 1960 yılında oramiral rütbesine terfi etti. 27 Mayıs 1960’ta Moskova Büyükelçiliği görevine atanınca 27 Ağustos 1960’ta askeri üniformasını çıkartıp emekliye ayrıldı.

Diplomatlık kariyerine 1960 yılında Moskova Büyükelçiliği göreviyle başlayan Korutürk, 1965 yılında Madrid Büyükelçisi olarak görevlendirildi ancak aynı yıl mesleğinin büyükelçilik olmadığını öne sürerek Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa etti.

7 Haziran 1968 tarihinde 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu kontenjan senatörlüğüne getirildi ve bir süre sonra da kontenjan grubu başkanlığı yaptı. 1973 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın görev süresinin dolması sonucu yapılan seçimlerde 14 tur boyunca yeni cumhurbaşkanının seçilememesi nedeniyle Adalet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyetçi Güven Partisi’nin ittifakıyla 557 oyun 365’ini alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin altıncı cumhurbaşkanı olmuştur.

Korutürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminin Türkiye’nin en çalkantılı dönemlerinden birine denk gelmesi, görevinin zorluğunu arttırmıştır. Kendi tabiriyle ülkeyi bu zor dönemde hükümetsiz bırakmamak için çok çabalamıştır. 7 yıllık görevinde 8 tane hükümet kurulmuş, ülkedeki sağ-sol çatışması şiddetlenmiş, Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiş ve İstanbul Boğazı’nın ilk köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü hizmete açılmıştır.

Fahri Korutürk’ün cumhurbaşkanlığı görev süresi 6 Nisan 1980 yılında sona erdi. Bu tarihten sonra Anayasa gereğince “Tabii Senatör” sıfatıyla Cumhuriyet Senatosu'nda görev aldı. 12 Eylül 1980 darbesiyle Anayasa’nın ve Meclis’in feshedilmesi sebebiyle bu görevi de sona erdi.

1944 yılında Emel Hanım ile evlenen ve üç çocuk sahibi olan 6. Cumhurbaşkanı Korutürk, 12 Ekim 1987 tarihinde İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti ve Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na defnedildi. İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilen Korutürk’e soyadını ise bizzat Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Ankara’da Yüzbaşı rütbesindeyken bir restoranda yemek yediği sırada orada bulunan Atatürk soyadını sorar ve henüz bir seçim yapmadığını söyleyince Atatürk, “Biz bu memlekette bir takım inkılaplar yaptık ve bunların korunmasını şahsiyet sahibi Türk gençliğine emanet ettik. İşte bu gençlerden biri de sensin. Sana Korutürk soyadını versek ne dersin?” diye sorar. Fahri Bey, “Bunu şükranla kabul ederim. Bu soyadını taşımak hayatımın en büyük şerefi olacak” der ve Fahri Sabit Bey’in soyadı Korutürk olur.

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.